Pasta/Pasty

Pasta Napoletana/Makaron w sosie Neapolitańskim

Ingredients:

1 tablespoon olive oil
1 medium size onion 
1 cove garlic
2 tablespoons salt
0,5 teaspoon black pepper
500ml cups peeled, seeded, and chopped Italian plum tomatoes
8 leafs fresh basil
1 tablespoons sugar
150g your favorite pasta
tablespoon grated Parmesan


Directions:
  1. Bring water to the boil in a large saucepan with salt. Add your favorite pasta and cook until al dente. When pasta is ready cool it down in cold water.
  2. Meanwhile heat the oil on another pot
  3.  Add the chopped onions, garlic and basil saute for around 3 minutes.
  4. Add the tomatoes, black pepper and salt, stirring occasionally and cook on medium-high heat for 15-20 minutes.
  5. Add sugar 
  6. Mix souse with pasta
  7. Finish with Parmesan

Your pasta napoletana is ready.

Enjoy
 


Składniki:

1 łyżka oliwy z oliwek
1 średnia cebula
1 ząbek czosnku
2 łyżeczki soli
0,5 łyżeczki czarnego pieprzu
500ml krojonych pomidorów z puszki
8 listków Bazyli
1 łyżeczka cukru
150g makaronu
1 łyżka Parmezanu


Przygotowanie:

1.      Do gotującej i osolonej wody dodaj makaron i gotuj aż będzie al. dente (lekko twardy). Po ugotowaniu ostudź pod bieżąca zimna wodą.
2.      W trakcie kiedy makaron się gotuje w innym garnku rozgrzej oliwę z oliwek
3.      Następnie dodaj pokrojona drobno cebule, czosnek i liście Bazyli, smaż to wszystko razem około 3 minut (nie pozwól aby cebula i czosnek się przypiekły)
4.      Dodaj pomidory, czarny pieprz i sól, mieszaj wszystko co jakiś czas gotując na wolnym ogniu przez około 15-20minut
5.      Na koniec dodaj cukier 
6.      Wymieszaj sos z makaronem
7. Na koniec posyp wszystko Parmezanem

Smacznego


Carbonara







        Ingredients:

 

400ml whapping cream
1 teaspoon of olive oil
45g Pancetta or Bacon,
150g your favorite pasta
1 egg yolk
10g freshly grated Parmesan
2 tablespoon finely chopped chives or parsley
Salt and freshly ground black pepper

 

Preparation:


-           Bring water to the boil in a large saucepan with salt. Add your favorite pasta and cook until al dente. When pasta is ready cool it down in cold water.
-           Meanwhile, cut the pancetta into short little strips
-           Heat a large, deep frying pan over a medium-high heat, add the oil and the pancetta and fry until lightly golden.
-           Add cream and cook on medium-high heat, season the pan with pepper and salt (careful with salt because pancetta or bacon sometimes are salty)
-           When cream is getting thick add egg yolk and stir all time
-           Cook for next one minute and add pasta. Mix well
-           Finish with chives and parmesan

And that is Your carbonara
Enjoy!




                     Składniki:

                     400ml śmietany 30%
                     1 łyżka oliwy z oliwek
                     45g Pancetty lub wędzonego boczku
                     150g twojego ulubionego makaronu
 1 żółtko jajka
            10g tartego Parmezanu
            2 łyżki drobno posiekanego szczypiorku lub pietruszki
            Sól i czarny pieprz


Przygotowanie:
-           Do gotującej i osolonej wody dodaj makaron i gotuj aż będzie al. dente (lekko twardy). Po ugotowaniu ostudź pod bieżąca zimna wodą.
-           W trakcie kiedy makaron się gotuje pokrój Panccette krótkie podłużne kawałeczki
-           Rozgrzej patelnie z oliwa z oliwek, a następnie dodaj Panccete i smaż dopóki nie będzie przypieczona na złocisty kolor.
-           Następnie dodaj śmietanę i gotuj wszystko na wolnym ogniu.
-           Dopraw pieprzem i sola (uważaj ze sola gdyż Pancceta lub boczek często są wystarczająco słone i może się okazać, iż sól jest zbędna)
-           Kiedy śmietana zaczyna gęstnieć dodaj żółtko jajka i wymieszaj intensywnie ze śmietaną
-           Gotuj jeszcze przez około jedna minutę, a następnie dodaj makaron i wymieszaj z sosem bardzo dokładnie.
-           Na koniec dodaj szczypiorek i tarty Parmezan

I oto Twoja carbonara.
Smacznego!