Pasta Napoletana/Makaron w sosie Neapolitańskim
1 tablespoon olive oil
1 medium size onion 
1 cove garlic
2 tablespoons salt
0,5 teaspoon black pepper
500ml cups peeled, seeded, and chopped Italian plum tomatoes 8 leafs fresh basil
1 tablespoons sugar 150g your favorite pasta 1 tablespoon grated Parmesan
Directions:- Bring water to the boil in a large saucepan with salt. Add your favorite pasta and cook until al dente. When pasta is ready cool it down in cold water.
 
- Meanwhile heat the oil on another pot
 
-  Add the chopped onions, garlic and basil saute for around 3 minutes.
 
- Add the tomatoes, black pepper and salt, stirring occasionally and cook on medium-high heat for 15-20 minutes.
 
- Add sugar 
 
- Mix souse with pasta
 
- Finish with Parmesan
 
Your pasta napoletana is ready.
Enjoy
Składniki:
1 łyżka oliwy z oliwek 1 średnia cebula 1 ząbek czosnku 2 łyżeczki soli 0,5 łyżeczki czarnego pieprzu 500ml krojonych pomidorów z puszki 8 listków Bazyli 1 łyżeczka cukru 150g makaronu 1 łyżka Parmezanu
Przygotowanie:
1.      Do gotującej i osolonej wody dodaj makaron i gotuj aż będzie al. dente (lekko twardy). Po ugotowaniu ostudź pod bieżąca zimna wodą. 2.      W trakcie kiedy makaron się gotuje w innym garnku rozgrzej oliwę z oliwek 3.      Następnie dodaj pokrojona drobno cebule, czosnek i liście Bazyli, smaż to wszystko razem około 3 minut (nie pozwól aby cebula i czosnek się przypiekły) 4.      Dodaj pomidory, czarny pieprz i sól, mieszaj wszystko co jakiś czas gotując na wolnym ogniu przez około 15-20minut 5.      Na koniec dodaj cukier  6.      Wymieszaj sos z makaronem 7. Na koniec posyp wszystko Parmezanem
Smacznego
1 tablespoon olive oil
1 medium size onion
1 cove garlic
2 tablespoons salt
0,5 teaspoon black pepper
500ml cups peeled, seeded, and chopped Italian plum tomatoes
1 medium size onion
1 cove garlic
2 tablespoons salt
0,5 teaspoon black pepper
500ml cups peeled, seeded, and chopped Italian plum tomatoes
8 leafs fresh basil
1 tablespoons sugar
1 tablespoons sugar
150g your favorite pasta
1 tablespoon grated Parmesan
Directions:
- Bring water to the boil in a large saucepan with salt. Add your favorite pasta and cook until al dente. When pasta is ready cool it down in cold water.
 - Meanwhile heat the oil on another pot
 -  Add the chopped onions, garlic and basil saute for around 3 minutes.
 - Add the tomatoes, black pepper and salt, stirring occasionally and cook on medium-high heat for 15-20 minutes.
 - Add sugar 
 - Mix souse with pasta
 - Finish with Parmesan
 
Your pasta napoletana is ready.
Enjoy
Składniki:
1 łyżka oliwy z oliwek
1 średnia cebula
1 ząbek czosnku
2 łyżeczki soli
0,5 łyżeczki czarnego pieprzu
500ml krojonych pomidorów z puszki
8 listków Bazyli
1 łyżeczka cukru
150g makaronu
1 łyżka Parmezanu
Przygotowanie:
1.      Do gotującej i osolonej wody dodaj makaron i gotuj aż będzie al. dente (lekko twardy). Po ugotowaniu ostudź pod bieżąca zimna wodą.
2.      W trakcie kiedy makaron się gotuje w innym garnku rozgrzej oliwę z oliwek
3.      Następnie dodaj pokrojona drobno cebule, czosnek i liście Bazyli, smaż to wszystko razem około 3 minut (nie pozwól aby cebula i czosnek się przypiekły)
4.      Dodaj pomidory, czarny pieprz i sól, mieszaj wszystko co jakiś czas gotując na wolnym ogniu przez około 15-20minut
5.      Na koniec dodaj cukier 
6.      Wymieszaj sos z makaronem
7. Na koniec posyp wszystko Parmezanem
Smacznego
Carbonara
        Ingredients:
400ml whapping cream
1 teaspoon of olive oil
45g Pancetta or Bacon,
150g your favorite pasta
1 egg yolk
10g freshly grated Parmesan
2 tablespoon finely chopped chives or parsley
Salt and freshly ground black pepper
Preparation:
-           Bring water to the boil in a large saucepan with salt. Add your favorite pasta and cook until al dente. When pasta is ready cool it down in cold water.
-           Meanwhile, cut the pancetta into short little strips
-           Heat a large, deep frying pan over a medium-high heat, add the oil and the pancetta and fry until lightly golden.
-           Add cream and cook on medium-high heat, season the pan with pepper and salt (careful with salt because pancetta or bacon sometimes are salty)
-           When cream is getting thick add egg yolk and stir all time
-           Cook for next one minute and add pasta. Mix well
-           Finish with chives and parmesan
And that is Your carbonara
Enjoy!
                     400ml śmietany 30%
                     1 łyżka oliwy z oliwek
                     45g Pancetty lub wędzonego boczku
                     150g twojego ulubionego makaronu
 1 żółtko jajka
            10g tartego Parmezanu
            2 łyżki drobno posiekanego szczypiorku lub pietruszki
            Sól i czarny pieprz
Przygotowanie:
-           Do gotującej i osolonej wody dodaj makaron i gotuj aż będzie al. dente (lekko twardy). Po ugotowaniu ostudź pod bieżąca zimna wodą.
-           W trakcie kiedy makaron się gotuje pokrój Panccette krótkie podłużne kawałeczki
-           Rozgrzej patelnie z oliwa z oliwek, a następnie dodaj Panccete i smaż dopóki nie będzie przypieczona na złocisty kolor.
-           Następnie dodaj śmietanę i gotuj wszystko na wolnym ogniu.
-           Dopraw pieprzem i sola (uważaj ze sola gdyż Pancceta lub boczek często są wystarczająco słone i może się okazać, iż sól jest zbędna)
-           Kiedy śmietana zaczyna gęstnieć dodaj żółtko jajka i wymieszaj intensywnie ze śmietaną
-           Gotuj jeszcze przez około jedna minutę, a następnie dodaj makaron i wymieszaj z sosem bardzo dokładnie.
-           Na koniec dodaj szczypiorek i tarty Parmezan
I oto Twoja carbonara.
Smacznego!





