poniedziałek, 6 września 2010

Prown cocktail/Koktajl z krewetek




 

 

Ingredients: (for 4 people)

 

 

For the Marie Rose Sauce:

200g fresh mayonnaise
2-3 tbsp tomato ketchup
Dash Tabasco, to taste
20ml brandy, to taste
1 Tablespoon lemon juice

250g of cooked small peeled prawns
iceberg lettuce
Lemon wedges, to garnish
King prowns, to garnish
1 avocado
1 Tablespoon pepper powder



Directions:

1.                  To make the Marie Rose sauce mix the mayonnaise, ketchup, and a squeeze of lemon juice together in a large bowl. Season to taste with Tabasco and a splash of brandy. Stir to combine.
2.                  Place a spoonful of Marie Rose sauce into the bottom of serving glasses. 
3.                  Shred the lettuce and divide equally among the glasses.
4.                  Dice avocado and divide to the glasses  
5.                  Arrange prawns on top of each salad and finish with spoon of Marie Rose sauce.
6.                  On top put pepper powder

Decorate each cocktail with a slice of lemon and unpeeled king prown, if desired. Serve immediately.

Enjoy

 

Składniki: (dla 4 osób)


Na sos Marie Rose:
200g fresh mayonnaise
2-3 łyżki ketchupu
Kilka kropel Tabasco (dla smaku)
20 ml brandy lub ewentualnie wódki Żołądkowej (dla smaku)
1 łyżka soku z cytryny

 


            250g gotowanych i obranych małych krewetek
            Kilka liści sałaty lodowej
            Kawałki cytryny (do dekoracji)
            4 krewetki królewskie (do dekoracji)
            1 avokado
            1 łyżka czerwonej papryki w proszku

Przygotowanie:

1.                  Do zrobienia sosu  Marie Rose wymieszaj majonez, ketchup, łyżkę soku z cytryny, Tabasco i Brendy. Wszystko dokładnie wymieszaj.
2.                  Następnie umieść dużą łyżkę Marie Rose na dnie naczynia, w którym zamierzasz podać koktajl. Najlepiej do tego nadają się przezroczyste małe miseczki lub kieliszki do Brendy(ewentualnie duże kieliszki do wina)
3.                  Postrzęp liście sałaty lodowej da drobne kawałki i ułóż na sosie znajdującym się w naczynkach.
4.                  Obierz i pokrój avokado w małe kostki, a następnie dodaj je do kieliszków.
5.                  Dodaj krewetki, a następnie przykryj je łyżka sosu Marie Rose
6.                  Wszystko przyprósz papryka w proszku

Najlepiej udekorować koktajl kawałkiem cytryny i królewska krewetką. Serwować natychmiast po przygotowaniu.

Smacznego

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz