sobota, 4 września 2010

Chicken with cashew nut/Kurczak z orzechami nerkowca




Ingredients:



¼ cup cooking oil
2 hot chills peppers (slice on small pieces)
2 pepper (dice)
1 small red onion (dice)
2 tablespoons fish sauce
2 tablespoons sugar
2 chicken breast (dice)
½ cup cashew nut
2 tablespoons soy sauce
1 cup spring onion (cut on long pieces)


Directions:

1. In a wok heat half oil over low heat. Stir-fry cashew nuts until lightly browned, set aside
2. Heat reserved oil on high heat. Add onion and red pepper, stir for 2 minutes.
3. Add Chicken and stir for 3-4 minutes .
3. Season with fish sauce, soy sauce , sugar, and chills. Stir and cook for 2 minutes
4. Add cashew nut and mix well
5. Add spring onion and stir for one more minute

Serve with cooked Thai Rice or another sticky rice

Enjoy!



Składniki:

¼ kubka oliwy z oliwek
2 chilli ( drobno pokrojone)
2 papryka ( pokrój w kostki)
1 mała czerwona cebula (pokrój w kostki)
2 łyżeczki sosu rybnego
2 łyżeczki cukru
2 filety z piersi kurczaka (pokrój w kostki)
½ kubka orzechów nerkowca
2 łyżeczki sosu sojowego
1 kubeczek szczypiorku (pokrojonego na długie kawałki)

Przygotowanie:

  1. Rozgrzej oliwę z oliwek w woku (zostaw sobie trochę oliwy na później). Kiedy oliwa jest już rozgrzana wrzuci na woka orzechy nerkowca i mieszaj dopóki lekko nie zbrązowieją. Następnie odstaw na bok.
  2. Resztę oleju ponownie rozgrzej na woku i dodaj cebule oraz paprykę i mieszaj przez około 2 minuty
  3. Dodaj kawałki kurczaka i ponownie mieszaj przez około 3-4 minuty.
  4. Dopraw wszystko sosem rybnym, sosem sojowym, cukrem, chilli i gotuj przez około 2 minuty.
  5. Dodaj wcześniej usmażone orzech nerkowca
  6. Dodaj pokrojony szczypiorek i gotuj przez około 1 minutę.

Najlepiej podawać z tajskim ryżem lub innym klejącym ryżem.

Smacznego!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz