Chicken dish/dania z Kurczaka


Chicken alla arrabiata/ Kurczak alla arrabiata





Ingredients: 
(for two persons)

1 tablespoon olive oil
1 medium size onion 
1 cove garlic
2 tablespoons salt
0,5 teaspoon black pepper
500ml cups peeled, seeded, and chopped Italian plum tomatoes
8 leafs fresh basil
1 tablespoons sugar
2 chicken breast
1 fresh chili (dice)


Directions:
  1. Heat the oil on pot
  2.  Add the chopped onions, garlic and basil saute for around 3 minutes.
  3. Add the tomatoes, black pepper and salt, stirring occasionally and cook on medium-high heat for 15-20 minutes.
  4. Add sugar and blend
  5. On separate pan heat the oil and cook chicken (you can do it that also on grill) 
  6. When chicken is cook add to tomato sauce.
  7. Add chili


Enjoy



Składniki: (dla dwóch osób)

1 łyżka oliwy z oliwek
1 średnia cebula
1 ząbek czosnku
2 łyżeczki soli
0,5 łyżeczki czarnego pieprzu
500ml krojonych pomidorów z puszki
8 listków Bazyli
1 łyżeczka cukru
2 piersi z kurczaka
1 swierza papryczka chilli


Przygotowanie:

1.      W garnku rozgrzej oliwę z oliwek
2.      Następnie dodaj pokrojona drobno cebule, czosnek i liście bazyli, smaż to wszystko razem około 3 minut (nie pozwól aby cebula i czosnek się przypiekły)
3.      Dodaj pomidory, czarny pieprz i sól, mieszaj wszystko co jakiś czas gotując na wolnym ogniu przez około 15-20minut
4.      Na koniec dodaj cukier i wszystko zmiksuj przy użyciu bendera.
5.      Na osobnej patelni rozgrzej oliwę i usmaż kurczaka (możesz to zrobić na grillu)
6.      Usmażonego kurczaka dodaj do sosu pomidorowego
7.      Dodaj papryczkę chili

Smacznego!


Chicken with cashew nut/Kurczak z orzechami nerkowca




Ingredients:



¼ cup cooking oil
2 hot chills peppers (slice on small pieces)
2 pepper (dice)
1 small red onion (dice)
2 tablespoons fish sauce
2 tablespoons sugar
2 chicken breast (dice)
½ cup cashew nut
2 tablespoons soy sauce
1 cup spring onion (cut on long pieces)


Directions:

1. In a wok heat half oil over low heat. Stir-fry cashew nuts until lightly browned, set aside
2. Heat reserved oil on high heat. Add onion and red pepper, stir for 2 minutes.
3. Add Chicken and stir for 3-4 minutes .
3. Season with fish sauce, soy sauce , sugar, and chills. Stir and cook for 2 minutes
4. Add cashew nut and mix well
5. Add spring onion and stir for one more minute

Serve with cooked Thai Rice or another sticky rice

Enjoy!



Składniki:

¼ kubka oliwy z oliwek
2 chilli ( drobno pokrojone)
2 papryka ( pokrój w kostki)
1 mała czerwona cebula (pokrój w kostki)
2 łyżeczki sosu rybnego
2 łyżeczki cukru
2 filety z piersi kurczaka (pokrój w kostki)
½ kubka orzechów nerkowca
2 łyżeczki sosu sojowego
1 kubeczek szczypiorku (pokrojonego na długie kawałki)

Przygotowanie:

  1. Rozgrzej oliwę z oliwek w woku (zostaw sobie trochę oliwy na później). Kiedy oliwa jest już rozgrzana wrzuci na woka orzechy nerkowca i mieszaj dopóki lekko nie zbrązowieją. Następnie odstaw na bok.
  2. Resztę oleju ponownie rozgrzej na woku i dodaj cebule oraz paprykę i mieszaj przez około 2 minuty
  3. Dodaj kawałki kurczaka i ponownie mieszaj przez około 3-4 minuty.
  4. Dopraw wszystko sosem rybnym, sosem sojowym, cukrem, chilli i gotuj przez około 2 minuty.
  5. Dodaj wcześniej usmażone orzech nerkowca
  6. Dodaj pokrojony szczypiorek i gotuj przez około 1 minutę.

Najlepiej podawać z tajskim ryżem lub innym klejącym ryżem.

Smacznego!



Traditional Thai Soup "Tom Yum"/ Tradycyjna tajska zupa "Tom Yum"








Ingredients:

1 chicken breast
1 stalks lemon grass (cut in 4 pieces or use dry lemon grass)
2 tablespoons lemon juice
5 cups water
 little galanga (you can use instead ginger)
4 kafflr leaves ( you can use instead bailiff)
2 spoons fish sauce
2 small spoon sugar
1-2 spoons fresh coriander 
2 spoons veg bullion
any veg from your fridge (green beans, mushrooms, broccoli, carrots, sugersnap, courgette, aubergine, peppers ec.)
1 fresh chili (slice).                                                                        

- add bullion to cold water and place over medium heat
- add galanga, lemon grass, kaffir leaves, vag.
- season with fish sauce, sugar, chili
- add slice chicken
-finish with coriander and lemon juice

Serve hot with Thai rice 
for beast taste you can add 1 spoon tom yum paste 


enjoy!


 
Składniki:



































1 pierś z kurczaka





1 gałązka trawy cytrynowej (pokrój na 4 kawałki lub użyj suszonej)




2 łyżki soku z cytryny




5 kubków wody
Kawałek galangii (w zastępie możesz użyć kawałek imbiru)
4 liście Kafflru ( w zastępstwie możesz użyć liście laurowe)
2 łyżki sosu rybnego
2 łyżeczki cukru
1-2 łyżki świeżej kolendry
2 łyżki vegety  lub innego bulionu ważywnego
Jakiekolwiek warzywa z twojej lodówki (zielona fasolka, cukinia, grzyby, marchewka, papryka, brokuł, oberżyna itp.)
1 świeże chili

-           Wymieszaj dokładnie bulion w zimnej wodzia i nastepnie podgrzej.
-           dodaj galange, Kafflr, trawe cytrynową oraz warzywa
-           dopraw sosem rybnym, cukrem i chili
-           dodaj pokrojona pierś z kurczaka
-           doprowadz do wrzenia, kiedy kurczak jest już gotowy dodaj sok z cytryny i kolendre

Zupa powinna być dość wodnista, podawana na ciepło najlepiej z tajskim ryżem (lub innym kleistym ryżem)
Dla poprawy smaku należy dodać łyżeczkę koncentratu Tom Yum.