Chicken alla arrabiata/ Kurczak alla arrabiata
Ingredients: (for two persons)
1 tablespoon olive oil
1 medium size onion
1 cove garlic
2 tablespoons salt
0,5 teaspoon black pepper
500ml cups peeled, seeded, and chopped Italian plum tomatoes 8 leafs fresh basil
1 tablespoons sugar 2 chicken breast 1 fresh chili (dice)
Directions:- Heat the oil on pot
- Add the chopped onions, garlic and basil saute for around 3 minutes.
- Add the tomatoes, black pepper and salt, stirring occasionally and cook on medium-high heat for 15-20 minutes.
- Add sugar and blend
- On separate pan heat the oil and cook chicken (you can do it that also on grill)
- When chicken is cook add to tomato sauce.
- Add chili
Enjoy
1 łyżka oliwy z oliwek 1 średnia cebula 1 ząbek czosnku 2 łyżeczki soli 0,5 łyżeczki czarnego pieprzu 500ml krojonych pomidorów z puszki 8 listków Bazyli 1 łyżeczka cukru 2 piersi z kurczaka 1 swierza papryczka chilli
Przygotowanie:
1. W garnku rozgrzej oliwę z oliwek 2. Następnie dodaj pokrojona drobno cebule, czosnek i liście bazyli, smaż to wszystko razem około 3 minut (nie pozwól aby cebula i czosnek się przypiekły) 3. Dodaj pomidory, czarny pieprz i sól, mieszaj wszystko co jakiś czas gotując na wolnym ogniu przez około 15-20minut 4. Na koniec dodaj cukier i wszystko zmiksuj przy użyciu bendera. 5. Na osobnej patelni rozgrzej oliwę i usmaż kurczaka (możesz to zrobić na grillu) 6. Usmażonego kurczaka dodaj do sosu pomidorowego 7. Dodaj papryczkę chili
Smacznego!
Chicken with cashew nut/Kurczak z orzechami nerkowca
Ingredients:
¼ cup cooking oil 2 hot chills peppers (slice on small pieces) 2 pepper (dice) 1 small red onion (dice) 2 tablespoons fish sauce 2 tablespoons sugar 2 chicken breast (dice) ½ cup cashew nut 2 tablespoons soy sauce 1 cup spring onion (cut on long pieces)
Directions:
1. In a wok heat half oil over low heat. Stir-fry cashew nuts until lightly browned, set aside 2. Heat reserved oil on high heat. Add onion and red pepper, stir for 2 minutes. 3. Add Chicken and stir for 3-4 minutes . 3. Season with fish sauce, soy sauce , sugar, and chills. Stir and cook for 2 minutes 4. Add cashew nut and mix well 5. Add spring onion and stir for one more minute
Serve with cooked Thai Rice or another sticky rice
Enjoy!
¼ kubka oliwy z oliwek2 chilli ( drobno pokrojone)2 papryka ( pokrój w kostki)1 mała czerwona cebula (pokrój w kostki)2 łyżeczki sosu rybnego2 łyżeczki cukru2 filety z piersi kurczaka (pokrój w kostki)½ kubka orzechów nerkowca2 łyżeczki sosu sojowego1 kubeczek szczypiorku (pokrojonego na długie kawałki)
Przygotowanie:
- Rozgrzej oliwę z oliwek w woku (zostaw sobie trochę oliwy na później). Kiedy oliwa jest już rozgrzana wrzuci na woka orzechy nerkowca i mieszaj dopóki lekko nie zbrązowieją. Następnie odstaw na bok.
- Resztę oleju ponownie rozgrzej na woku i dodaj cebule oraz paprykę i mieszaj przez około 2 minuty
- Dodaj kawałki kurczaka i ponownie mieszaj przez około 3-4 minuty.
- Dopraw wszystko sosem rybnym, sosem sojowym, cukrem, chilli i gotuj przez około 2 minuty.
- Dodaj wcześniej usmażone orzech nerkowca
- Dodaj pokrojony szczypiorek i gotuj przez około 1 minutę.
Najlepiej podawać z tajskim ryżem lub innym klejącym ryżem.
Smacznego!
Chicken alla arrabiata/ Kurczak alla arrabiata
1 tablespoon olive oil
1 medium size onion
1 cove garlic
2 tablespoons salt
0,5 teaspoon black pepper
500ml cups peeled, seeded, and chopped Italian plum tomatoes
1 medium size onion
1 cove garlic
2 tablespoons salt
0,5 teaspoon black pepper
500ml cups peeled, seeded, and chopped Italian plum tomatoes
8 leafs fresh basil
1 tablespoons sugar
1 tablespoons sugar
2 chicken breast
1 fresh chili (dice)
Directions:
- Heat the oil on pot
- Add the chopped onions, garlic and basil saute for around 3 minutes.
- Add the tomatoes, black pepper and salt, stirring occasionally and cook on medium-high heat for 15-20 minutes.
- Add sugar and blend
- On separate pan heat the oil and cook chicken (you can do it that also on grill)
- When chicken is cook add to tomato sauce.
- Add chili
Enjoy
1 łyżka oliwy z oliwek
1 średnia cebula
1 ząbek czosnku
2 łyżeczki soli
0,5 łyżeczki czarnego pieprzu
500ml krojonych pomidorów z puszki
8 listków Bazyli
1 łyżeczka cukru
2 piersi z kurczaka
1 swierza papryczka chilli
Przygotowanie:
1. W garnku rozgrzej oliwę z oliwek
2. Następnie dodaj pokrojona drobno cebule, czosnek i liście bazyli, smaż to wszystko razem około 3 minut (nie pozwól aby cebula i czosnek się przypiekły)
3. Dodaj pomidory, czarny pieprz i sól, mieszaj wszystko co jakiś czas gotując na wolnym ogniu przez około 15-20minut
4. Na koniec dodaj cukier i wszystko zmiksuj przy użyciu bendera.
5. Na osobnej patelni rozgrzej oliwę i usmaż kurczaka (możesz to zrobić na grillu)
6. Usmażonego kurczaka dodaj do sosu pomidorowego
7. Dodaj papryczkę chili
Smacznego!
Ingredients:
¼ cup cooking oil
2 hot chills peppers (slice on small pieces)
2 pepper (dice)
1 small red onion (dice)
2 tablespoons fish sauce
2 tablespoons sugar
2 chicken breast (dice)
½ cup cashew nut
2 tablespoons soy sauce
1 cup spring onion (cut on long pieces)
Directions:
2. Heat reserved oil on high heat. Add onion and red pepper, stir for 2 minutes.
3. Add Chicken and stir for 3-4 minutes .
3. Season with fish sauce, soy sauce , sugar, and chills. Stir and cook for 2 minutes
4. Add cashew nut and mix well
5. Add spring onion and stir for one more minute
Serve with cooked Thai Rice or another sticky rice
Enjoy!
¼ kubka oliwy z oliwek
2 chilli ( drobno pokrojone)
2 papryka ( pokrój w kostki)
1 mała czerwona cebula (pokrój w kostki)
2 łyżeczki sosu rybnego
2 łyżeczki cukru
2 filety z piersi kurczaka (pokrój w kostki)
½ kubka orzechów nerkowca
2 łyżeczki sosu sojowego
1 kubeczek szczypiorku (pokrojonego na długie kawałki)
Przygotowanie:
- Rozgrzej oliwę z oliwek w woku (zostaw sobie trochę oliwy na później). Kiedy oliwa jest już rozgrzana wrzuci na woka orzechy nerkowca i mieszaj dopóki lekko nie zbrązowieją. Następnie odstaw na bok.
- Resztę oleju ponownie rozgrzej na woku i dodaj cebule oraz paprykę i mieszaj przez około 2 minuty
- Dodaj kawałki kurczaka i ponownie mieszaj przez około 3-4 minuty.
- Dopraw wszystko sosem rybnym, sosem sojowym, cukrem, chilli i gotuj przez około 2 minuty.
- Dodaj wcześniej usmażone orzech nerkowca
- Dodaj pokrojony szczypiorek i gotuj przez około 1 minutę.
Najlepiej podawać z tajskim ryżem lub innym klejącym ryżem.
Smacznego!
Traditional Thai Soup "Tom Yum"/ Tradycyjna tajska zupa "Tom Yum"
1 chicken breast
1 stalks lemon grass (cut in 4 pieces or use dry lemon grass)
2 tablespoons lemon juice
5 cups water
little galanga (you can use instead ginger)
4 kafflr leaves ( you can use instead bailiff)
2 spoons fish sauce
2 small spoon sugar
1-2 spoons fresh coriander
2 spoons veg bullion
any veg from your fridge (green beans, mushrooms, broccoli, carrots, sugersnap, courgette, aubergine, peppers ec.)
1 fresh chili (slice).
- add bullion to cold water and place over medium heat
- add galanga, lemon grass, kaffir leaves, vag.
- season with fish sauce, sugar, chili
- add slice chicken
-finish with coriander and lemon juice
Serve hot with Thai rice
for beast taste you can add 1 spoon tom yum paste
enjoy!
Składniki:
1 pierś z kurczaka
1 gałązka trawy cytrynowej (pokrój na 4 kawałki lub użyj suszonej)
2 łyżki soku z cytryny
5 kubków wody
Kawałek galangii (w zastępie możesz użyć kawałek imbiru)
4 liście Kafflru ( w zastępstwie możesz użyć liście laurowe)
2 łyżki sosu rybnego
2 łyżeczki cukru
1-2 łyżki świeżej kolendry
2 łyżki vegety lub innego bulionu ważywnego
Jakiekolwiek warzywa z twojej lodówki (zielona fasolka, cukinia, grzyby, marchewka, papryka, brokuł, oberżyna itp.)
1 świeże chili
- Wymieszaj dokładnie bulion w zimnej wodzia i nastepnie podgrzej.
- dodaj galange, Kafflr, trawe cytrynową oraz warzywa
- dopraw sosem rybnym, cukrem i chili
- dodaj pokrojona pierś z kurczaka
- doprowadz do wrzenia, kiedy kurczak jest już gotowy dodaj sok z cytryny i kolendre
Zupa powinna być dość wodnista, podawana na ciepło najlepiej z tajskim ryżem (lub innym kleistym ryżem)
Dla poprawy smaku należy dodać łyżeczkę koncentratu Tom Yum.