wtorek, 24 sierpnia 2010

Traditional Thai Soup "Tom Yum"/ Tradycyjna tajska zupa "Tom Yum"





Ingredients:

1 chicken breast
1 stalks lemon grass (cut in 4 pieces or use dry lemon grass)
2 tablespoons lemon juice
5 cups water
 little galanga (you can use instead ginger)
4 kafflr leaves ( you can use instead bailiff)
2 spoons fish sauce
2 small spoon sugar
1-2 spoons fresh coriander 
2 spoons veg bullion
any veg from your fridge (green beans, mushrooms, broccoli, carrots, sugersnap, courgette, aubergine, peppers ec.)
1 fresh chili (slice).                                                                        

- add bullion to cold water and place over medium heat
- add galanga, lemon grass, kaffir leaves, vag.
- season with fish sauce, sugar, chili
- add slice chicken
-finish with coriander and lemon juice

Serve hot with Thai rice 
for beast taste you can add 1 spoon tom yum paste 


enjoy!


 
Składniki:








1 pierś z kurczaka


1 gałązka trawy cytrynowej (pokrój na 4 kawałki lub użyj suszonej)

2 łyżki soku z cytryny

5 kubków wody
Kawałek galangii (w zastępie możesz użyć kawałek imbiru)
4 liście Kafflru ( w zastępstwie możesz użyć liście laurowe)
2 łyżki sosu rybnego
2 łyżeczki cukru
1-2 łyżki świeżej kolendry
2 łyżki vegety  lub innego bulionu ważywnego
Jakiekolwiek warzywa z twojej lodówki (zielona fasolka, cukinia, grzyby, marchewka, papryka, brokuł, oberżyna itp.)
1 świeże chili

-           Wymieszaj dokładnie bulion w zimnej wodzia i nastepnie podgrzej.
-           dodaj galange, Kafflr, trawe cytrynową oraz warzywa
-           dopraw sosem rybnym, cukrem i chili
-           dodaj pokrojona pierś z kurczaka
-           doprowadz do wrzenia, kiedy kurczak jest już gotowy dodaj sok z cytryny i kolendre

Zupa powinna być dość wodnista, podawana na ciepło najlepiej z tajskim ryżem (lub innym kleistym ryżem)
Dla poprawy smaku należy dodać łyżeczkę koncentratu Tom Yum.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz