1 chicken breast
1 stalks lemon grass (cut in 4 pieces or use dry lemon grass)
2 tablespoons lemon juice
5 cups water
little galanga (you can use instead ginger)
4 kafflr leaves ( you can use instead bailiff)
2 spoons fish sauce
2 small spoon sugar
1-2 spoons fresh coriander
2 spoons veg bullion
any veg from your fridge (green beans, mushrooms, broccoli, carrots, sugersnap, courgette, aubergine, peppers ec.)
1 fresh chili (slice).
- add bullion to cold water and place over medium heat
- add galanga, lemon grass, kaffir leaves, vag.
- season with fish sauce, sugar, chili
- add slice chicken
-finish with coriander and lemon juice
Serve hot with Thai rice
for beast taste you can add 1 spoon tom yum paste
enjoy!
Składniki:
1 pierś z kurczaka
1 gałązka trawy cytrynowej (pokrój na 4 kawałki lub użyj suszonej)
2 łyżki soku z cytryny
5 kubków wody
Kawałek galangii (w zastępie możesz użyć kawałek imbiru)
4 liście Kafflru ( w zastępstwie możesz użyć liście laurowe)
2 łyżki sosu rybnego
2 łyżeczki cukru
1-2 łyżki świeżej kolendry
2 łyżki vegety lub innego bulionu ważywnego
Jakiekolwiek warzywa z twojej lodówki (zielona fasolka, cukinia, grzyby, marchewka, papryka, brokuł, oberżyna itp.)
1 świeże chili
- Wymieszaj dokładnie bulion w zimnej wodzia i nastepnie podgrzej.
- dodaj galange, Kafflr, trawe cytrynową oraz warzywa
- dopraw sosem rybnym, cukrem i chili
- dodaj pokrojona pierś z kurczaka
- doprowadz do wrzenia, kiedy kurczak jest już gotowy dodaj sok z cytryny i kolendre
Zupa powinna być dość wodnista, podawana na ciepło najlepiej z tajskim ryżem (lub innym kleistym ryżem)
Dla poprawy smaku należy dodać łyżeczkę koncentratu Tom Yum.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz