środa, 25 sierpnia 2010

Carbonara





        Ingredients:

 

400ml whapping cream
1 teaspoon of olive oil
45g Pancetta or Bacon,
150g your favorite pasta
1 egg yolk
10g freshly grated Parmesan
2 tablespoon finely chopped chives or parsley
Salt and freshly ground black pepper

 

Preparation:


-           Bring water to the boil in a large saucepan with salt. Add your favorite pasta and cook until al dente. When pasta is ready cool it down in cold water.
-           Meanwhile, cut the pancetta into short little strips
-           Heat a large, deep frying pan over a medium-high heat, add the oil and the pancetta and fry until lightly golden.
-           Add cream and cook on medium-high heat, season the pan with pepper and salt (careful with salt because pancetta or bacon sometimes are salty)
-           When cream is getting thick add egg yolk and stir all time
-           Cook for next one minute and add pasta. Mix well
-           Finish with chives and parmesan

And that is Your carbonara
Enjoy!




                     Składniki:

                     400ml śmietany 30%
                     1 łyżka oliwy z oliwek
                     45g Pancetty lub wędzonego boczku
                     150g twojego ulubionego makaronu
 1 żółtko jajka
            10g tartego Parmezanu
            2 łyżki drobno posiekanego szczypiorku lub pietruszki
            Sól i czarny pieprz


Przygotowanie:
-           Do gotującej i osolonej wody dodaj makaron i gotuj aż będzie al. dente (lekko twardy). Po ugotowaniu ostudź pod bieżąca zimna wodą.
-           W trakcie kiedy makaron się gotuje pokrój Panccette krótkie podłużne kawałeczki
-           Rozgrzej patelnie z oliwa z oliwek, a następnie dodaj Panccete i smaż dopóki nie będzie przypieczona na złocisty kolor.
-           Następnie dodaj śmietanę i gotuj wszystko na wolnym ogniu.
-           Dopraw pieprzem i sola (uważaj ze sola gdyż Pancceta lub boczek często są wystarczająco słone i może się okazać, iż sól jest zbędna)
-           Kiedy śmietana zaczyna gęstnieć dodaj żółtko jajka i wymieszaj intensywnie ze śmietaną
-           Gotuj jeszcze przez około jedna minutę, a następnie dodaj makaron i wymieszaj z sosem bardzo dokładnie.
-           Na koniec dodaj szczypiorek i tarty Parmezan

I oto Twoja carbonara.
Smacznego!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz