SeeFood/Owoce morza


King prawns with withe wine and garlic/ Królewskie krewetki w białym winie i czosnku



Ingredients:


12 raw, peled king prawns
2 tbsp olive Oli
2 cloves garlic
50 ml withe wine
3 tbsp butter
1 tbsp parsley chopped
1 Lemmon
Salt and Pepper

Preparation:

1.                              In a wok or a large pan heat the oil
2.                              Add king prawns. Stir fry until the prawns are pink (about 3-4 minutes).
3.                              Chopped garlic and add to the wok
4.                              Add with wine, butter and one slice lemon
5.                              Season with salt and freshly ground black pepper and scatter the chopped parsley over. Serve at once.






Składniki:

12 surowych, obranych krewetek królewskich
2 łyżki oliwy z oliwek
2 ząbki czosnku
50 ml białego wina (najlepiej wytrawnego)
3 łyżki masła
1 łyżka posiekanej pietruszki
1 cytryna
Sól i pieprz



Przygotowanie:

  1. W woku lub patelni rozgrzej oliwę
  2. Dodaj krewetki i smaż z dwóch stron aż nie zrobią się różowe (w sumie około 3-4 minut)
  3. Dodaj posiekany czosnek
  4. Następnie wlej białe wino, dodaj masło i plasterek cytryny
  5. Dopraw wszystko solą i pieprzem, a na koniec posyp wszystko posiekana pietruszką

Podawał natychmiast

Smacznego



Prown cocktail/Koktajl z krewetek




 

 

Ingredients: (for 4 people)

 

 

For the Marie Rose Sauce:

200g fresh mayonnaise
2-3 tbsp tomato ketchup
Dash Tabasco, to taste
20ml brandy, to taste
1 Tablespoon lemon juice

250g of cooked small peeled prawns
iceberg lettuce
Lemon wedges, to garnish
King prowns, to garnish
1 avocado
1 Tablespoon pepper powder



Directions:

1.                  To make the Marie Rose sauce mix the mayonnaise, ketchup, and a squeeze of lemon juice together in a large bowl. Season to taste with Tabasco and a splash of brandy. Stir to combine.
2.                  Place a spoonful of Marie Rose sauce into the bottom of serving glasses. 
3.                  Shred the lettuce and divide equally among the glasses.
4.                  Dice avocado and divide to the glasses  
5.                  Arrange prawns on top of each salad and finish with spoon of Marie Rose sauce.
6.                  On top put pepper powder

Decorate each cocktail with a slice of lemon and unpeeled king prown, if desired. Serve immediately.

Enjoy

 

Składniki: (dla 4 osób)


Na sos Marie Rose:
200g fresh mayonnaise
2-3 łyżki ketchupu
Kilka kropel Tabasco (dla smaku)
20 ml brandy lub ewentualnie wódki Żołądkowej (dla smaku)
1 łyżka soku z cytryny

 


            250g gotowanych i obranych małych krewetek
            Kilka liści sałaty lodowej
            Kawałki cytryny (do dekoracji)
            4 krewetki królewskie (do dekoracji)
            1 avokado
            1 łyżka czerwonej papryki w proszku

Przygotowanie:

1.                  Do zrobienia sosu  Marie Rose wymieszaj majonez, ketchup, łyżkę soku z cytryny, Tabasco i Brendy. Wszystko dokładnie wymieszaj.
2.                  Następnie umieść dużą łyżkę Marie Rose na dnie naczynia, w którym zamierzasz podać koktajl. Najlepiej do tego nadają się przezroczyste małe miseczki lub kieliszki do Brendy(ewentualnie duże kieliszki do wina)
3.                  Postrzęp liście sałaty lodowej da drobne kawałki i ułóż na sosie znajdującym się w naczynkach.
4.                  Obierz i pokrój avokado w małe kostki, a następnie dodaj je do kieliszków.
5.                  Dodaj krewetki, a następnie przykryj je łyżka sosu Marie Rose
6.                  Wszystko przyprósz papryka w proszku

Najlepiej udekorować koktajl kawałkiem cytryny i królewska krewetką. Serwować natychmiast po przygotowaniu.

Smacznego



Mussels in cream Ouzo sauce/Omułki w kremowym sosie z Ouzo

Ingredients:
20 large mussels, cleaned and scrubbed
1 cloves garlic, thinly sliced
1 teaspoon fresh coriander, finely chopped
1 fresh sweet basil leaves, cut in chiffonade
35ml  Ouzo or Sambuca

250ml whipping cream
2 tablespoons olive oil
1 tablespoon unsalted butter, cold
salt and fresh ground black pepper

1 small onion 

 Directions:
-          Add the olive oil to a saute pan over medium-high heat. Just before it starts smoking toss in the garlic and sweet onion. Stirring all time
-          Add Ouzo and boil until the liquid is reduced in half
-          Add mussals and wiping cream next, season the pan with salt and pepper.
-          Cover the pan and cook over medium heat until the mussel shells open, about 3 minutes. Remove the cover and add the coriander and basil, then swirl in the butter.
Serve with white baguette

Enjoy!



Składniki:

20 omułek (oczyszczonych z białych narośli i glonów)
1 ząbek czosnku
1 mała cebula
1 łyżka świeżo pokrojonej kolendry
1 listek świeżej Bazyli
35ml Ouzo lub innego anyżowego likieru
250ml słodkiej śmietany 30%
2 łyżki oliwy z oliwek
1 łyżka masła
Sól i pieprz.

- Na wolnym ogniu rozgrzej oliwę z oliwek w garnku.
- Dodaj drobno posiekana cebulkę i czosnek i mieszaj cały czas, aż cebula zmięknie
- Dodaj Ouzo i gotuj aż płyn zredukuje się o połowę
- Dodaj omułki i śmietanę , dopraw sola i pieprzem. Gotuj całość na wolnym ogniu pod przykryciem do momentu kiedy omułki się otworzą (około 3 minut).
- Dodaj kolender, bazylię oraz masło. Wymieszaj wszystko dokładnie

Najlepiej podawać z bagietką.

Smacznego