środa, 15 września 2010

Yorkshire pudding


Ingredients: (Serves 6)

 

4 large, fresh eggs, measured in a jug
Equal quantity of milk to eggs
Equal quantity of all purpose/plain flour to eggs
Pinch of salt
2 tbsp vegetable oil

Preparation:

1. Pour the eggs and milk into a large mixing bowl and add the pinch of salt. Whisk thoroughly with an electric hand  beater or hand whisk. Leave to stand for 90 minutes. (longer if possible)
2. Heat the oven to the highest temperature possible, however, do not exceed/230C.
3. Place a pea-sized piece of lard, dripping or ½tsp vegetable oil into your chosen Yorkshire pudding tin  or a 4 x 2"/5cm     hole tin or 12-hole muffin tin and heat in the oven until the fat is smoking. Give the batter another good whisk and fill a third of each section of the tin with batter and return quickly to the oven.
4. Leave to cook until golden brown approx 20 minutes. Repeat the last step again until all the batter is used up.

Enyoy!


 


Yorkshire pudding  jest to tradycyjna potrawa kuchni angielskiej, o nieznanym pochodzeniu. Według tradycji przypisywana hrabstwu Yorksher. Jest znana na terenie całej Wielkiej Brytanii i najczęściej spożywana podczas niedzielnych obiadów do różnego rodzaju pieczeni.

 Składniki: (6 porcji)

4 duże jajka
Taka sama objętość mleka co jajek
Taka sama objętość zwykłej mąki co jajek
Łyżka soli
2 łyżki oleju


Przygotowanie

  1. Jajka, mleko i make wymieszaj dokładnie i dodaj sól. Odstaw na minimum 90 minut do lodówki
  2. Rozgrzej piekarnik do maksymalnej temperatury, ale nie więcej niż 230C
  3. Do specjalnej foremki na yorksher puddingi wlej kilka kropel oleju (możesz użyć innej foremki, powinna być okrągła o średnicy nie większej niż 8cm.
  4. Foremkę z olejem umieść w piekarniku na około 7minut
  5. Kiedy olej jest już rozgrzany szybko wylej do foremki wcześniej przygotowana masę z jajek, mąki i mleka.
  6. Włóż ponownie do piekarnika i piecz przez około 20 minut, aż do momentu kiedy masa nie wyrośnie i a yorksher pudding nie będzie miał ładnego złocisto brązowego koloru.

Najlepiej podawać z mięsem i gęstymi ciemnymi sosami.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz