środa, 8 września 2010

Pyzy




Pyzy  are 

famous

  dumplings made in Wielkopolska (central-western region of Poland witch I'm from).

On different part of Poland and also in Belarus, Lithuania, Ukraine and  Russian you can find on the same name different kind of dumplings. But that receipt is knowing just in Wielkopolska region. 



Ingredients:



400g white flour
250ml water
2 eggs
20g yeast
2,5 butter
½ tablespoon sugar
½ tablespoon salt


Method:

  1. Mix 50ml hot water with yeast, sugar and tablespoon of flour. Then mix leave in a warm place to rise.(around 30min)
  2. Rest of flour mix with rest of water and with eggs and salt. Blend mix it with the rise yeast. Then mix with a spoon till there are air bubbles.
  3. In microwave melted butter and add to the pastry and mix. Leave the pastry to rise again. If pastry is to thick add some more water.
  4. In deep pot boil some water. Cover pot with clean line cloth bind it around the pot.
  5. With wooden spoon take pieces of pastry and place them on the cloth, forming small balls (diameter one ball should be around 5 cm). Cover the balls on the pot with a lid or a bowl. Boil for around 20 minutes. The water should go on boiling for all time.

Serve hot with fat meats and with thick gravy sauce.



Jest to tradycyjny przepis na pyzy wielkopolskie, gydyz w wielu regionach Polski i nietylko pod tą samą nazwą kryje sie wiele innych gatunków klusek. 




Składniki:


400g maki
250ml wody
2 jajka
20g drożdży
2,5 łyżki masła
½ łyżeczki cukru
½ łyżeczki soli


Przygotowanie:

  1. W 50ml ciepłej wody wymieszać drożdże z cukrem i łyżką mąki. Taką mieszankę odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia (około 30min)
  2. Resztę mąki i wody wymieszać z jajkami i solą, a  następnie dodać i wymieszać z wyrośniętym ciastem. Mieszać łyżka, aż do momentu kiedy ukażą się pęcherzyki powietrza
  3. W mikrofalówce roztopić masło, a następnie dodać do ciasta i ponownie taką mieszankę odłożyć do wyrośnięcia. Jeżeli ciasto jest zbyt gęste dodaj trochę wody.
  4. W głębokim garnku zagotuj trochę wody. Garnek obwiąż lniana lub płócienną ściereczką,
  5. Drewnianą łyżką nabierz ciasto, uformuj małe kule i ułóż na ściereczce i przykryj pokrywka lub miską. Gotuj przez około 20min (woda powinna cały czas wrzeć)


Podawać na gorąco jako dodatek do tłustych mięs polane gęstym sosem.


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz